Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

De rol van glutamine in de dagelijkse voeding

Een blog over het belang van voldoende Glutamine in uw voeding.

Wat is Glutamine?

Glutamine is een niet-essentieel aminozuur dat betrokken is bij verschillende fysiologische processen, waaronder de immuunfunctie, de maagzuursecretie en de darmbarrièrefunctie. De rol in de immuunfunctie is het meest opmerkelijk, omdat glutamine een belangrijke brandstofbron is voor lymfocyten en macrofagen. Bovendien speelt glutamine een rol bij de DNA-synthese en het stikstoftransport.

Waarom is Glutamine belangrijk?

Glutamine is het meest voorkomende aminozuur in het lichaam en maakt meer dan 60% uit van de aminozuurpool in de skeletspieren. Het speelt een rol in verschillende biochemische processen, waaronder eiwitsynthese, celdeling en stikstoftransport.

 1. Vermindert door inspanning veroorzaakte spierschade. Atleten die glutamine consumeren hebben aantoonbaar minder spierbeschadiging door inspanning. In een onderzoek onder rugbyspelers hadden degenen die glutamine kregen toegediend minder spierpijn en minder plasma creatine kinase, een indicator van spierschade, in vergelijking met degenen die geen glutamine kregen toegediend. Ook is aangetoond dat het ontstekingen vermindert en het herstel na een blessure verbetert.
 2. Helpt de integriteit van de darmen te behouden. Darmcellen worden voortdurend vervangen en beschadigd. Dit proces staat bekend als darmverloop. Glutamine helpt darmcellen te herstellen en te onderhouden, en het helpt ook de omloopsnelheid te reguleren. Dit is belangrijk omdat een hoge omloopsnelheid kan leiden tot kanker, en een lage omloopsnelheid kan leiden tot inflammatoire darmziekten. Glutamine helpt ook de barrière tussen de darmen en de rest van het lichaam in stand te houden. Deze barrière staat bekend als de slijmvlies-barrière. De slijmvlies-barrière helpt schadelijke bacteriën en gifstoffen uit de bloedbaan te houden.
 3. Helpt bij wondgenezing. Glutamine is een aminozuur dat betrokken is bij vele stofwisselingsprocessen, waaronder celdeling, DNA-synthese en eiwitsynthese. Het is ook een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Glutamine is belangrijk voor wondgenezing omdat het helpt beschadigde weefsels te herstellen en het lichaam voorziet van de aminozuren die het nodig heeft om nieuwe weefsels op te bouwen.
 4. Helpt bij de DNA-synthese Glutamine is een van de 20 natuurlijk voorkomende aminozuren in de genetische code, waardoor het essentieel is voor de biosynthese van eiwitten. Het is ook het primaire amide van glutathion, dat essentieel is voor de DNA-synthese. Glutamine heeft vele andere belangrijke functies in het lichaam, waaronder celdeling, celsignalering en immuunfunctie. Glutamine is essentieel voor de DNA-synthese omdat het nodig is voor de productie van nucleotiden. Nucleotiden zijn de bouwstenen van DNA, en zonder deze zou DNA niet kunnen worden gerepliceerd of gerepareerd. Glutamine is ook nodig voor de productie van RNA, dat nodig is voor de goede werking van de genetische code.
 5. Versterkt de immuun-functie/ Glutamine is belangrijk voor de immuun-functie, omdat het de productie en activiteit van immuun-cellen stimuleert. Het helpt ook beschadigde weefsels te herstellen, bevordert de wondgenezing en ondersteunt de darmgezondheid. Onderzoekers geloven dat glutamine helpt om de productie van witte bloedcellen te verhogen, die belangrijk zijn om infecties te bestrijden. Glutamine kan ook helpen de hoeveelheid ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Hoeveel glutamine moet u dagelijks innemen?

De hoeveelheid die u nodig heeft hangt af van verschillende factoren, waaronder uw leeftijd, gezondheid en activiteitsniveau. Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen tussen de 5 en 10 gram glutamine per dag innemen. U moet echter met een zorgverlener spreken om de juiste hoeveelheid voor u te bepalen. U kunt glutamine halen uit voedselbronnen zoals rundvlees, kip, vis en eieren, of u kunt een supplement nemen.

Wat zijn de beste bronnen van glutamine?  

Hier zijn er een paar:

 1. Kool: Het helpt ook om de barrièrefunctie van de darmen te verbeteren, en het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Kool is een van de beste bronnen van glutamine, en het is ook een goede bron van andere belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en vitamine C en K.
 2. Zee-voedsel: Bijvoorbeeld, een 3-ounce portie gekookte garnalen bevat bijna 6 gram glutamine, terwijl dezelfde portie kip slechts ongeveer 2 gram bevat. Zeevruchten zijn ook een goede bron van andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor sporters, zoals eiwitten, ijzer en omega-3 vetzuren.
 3. Ricotta Kaas: Het is een uitstekende bron van glutamine, met ongeveer 14 mg glutamine per ons. Je consumeert het met een beetje zout.
 4. Vlees: Vlees heeft een zeer hoog eiwitgehalte. Elk voedsel dat veel eiwitten bevat, bevat ook veel glutamine, daardoor kan het lichaam het efficiënter uit vlees opnemen.
 5. Melk: Het is een goede bron van glutamine, met ongeveer 5 gram glutamine per kopje.
 6. Ei: Het is de beste bron van glutamine vanwege het hoge eiwitgehalte. Eieren zijn ook een goede bron van andere voedingsstoffen zoals vitamine D, choline en selenium.
 7. Tofu: Tofu is een geweldige bron van glutamine omdat het veel eiwitten en weinig calorieën bevat. Het is ook een goede bron van ijzer en calcium. Tofu is een veelzijdig voedsel dat kan worden gebruikt in een verscheidenheid van recepten. Het kan worden geroerbakt, gebakken of gegrild.
 8. Bonen: Voor vegetariërs die geen glutamine uit dierlijke bronnen kunnen halen, zijn bonen een goede bron van zowel eiwit als glutamine.

Glutamine in RECOVER ME  

Recover Me is een uniek Glutamine Supplement dat Glutamine met een complex koolhydraat bevat. Deze combinatie aakt Recover-Me een effectief supplement voor het verhogen van de celregeneratie, het verminderen van ontstekingen, en het verbeteren van het metabolisme. Het Recover-Me Glutamine supplement beschermt de maagwand en helpt de darmwand te herstellen, de spijsvertering goed te laten functioneren en helpt bij de productie van stikstofmonoxide. Verder is het gunstig voor verschillende bevolkingsgroepen. Bij sporters is aangetoond dat dit supplement het herstel na inspanning verbetert en het risico op infecties vermindert.

BEKIJK OOK DEZE PAGINA'S EENS VOOR MEER INFORMATIE

GLUTAMINE SUPPLEMENT|ANTI-AGING SUPPLEMENT| BETERE SPORTPRESTATIES | BETER IMMUUNSYSTEEMEen moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.